Gävle Hamn öppnar portarna, lördag 10 september

Sjöfarten har satt prägel på Gävle sedan 1400-talet. Idag är dock hamnen stängd för besökare. En gång vartannat år får allmänheten chans att besöka Gävle Hamn. På lördag är det dags!

Under Hamnens Dag samlas lotsfartyg, bogserbåtar, kustbevakningens fartyg, sjöräddningen och andra båtar i hamnen. Besökarna får kliva ombord på båtarna, träffa besättningarna, ta en hisnande tur med RIB-båt i Gävlebukten, testa en kransimulator och mycket mer. Alla hamnens aktörer finns på plats och delar med sig av sin vardag.

Fyrskeppet Almagrundet bogseras ut till hamnen
Fyrskeppet Almagrundet byggdes i Gävle för 120 år sedan och har sedan dess varit på olika platser i landet. Nu är hon tillbaka i Gävle och finns i hamnen under Hamnens dag. Där kan besökarna ta del av hennes dramatiska historia och lyssna på föredrag av Mats Wiberg, som kämpat hårt för att få henne tillbaka till Gävle.

Trafikverket berättar om kommande miljardinvesteringar
Järnvägen till och från Gävle Hamn, Ostkustbanan och Mittbanan till Trondheim står inför stora investeringar. På Hamnens dag finns Trafikverket på plats vid Östra Kajen för att berätta om de omfattande infrastruktursatsningarna.

Ta ett 50-talståg till hamnen
Det finns många sätt att ta sig till Gävle Hamn denna dag. Skärgårdsbåten M/S Drottning Silvia går från Södra Skeppsbron, Sveriges Järnvägsmuseum kör 50-tals tåg från Gävle Central och ordinarie bussar går hela dagen till och från hamnen.

För mer information:
Gävle Hamn: Fredrik Svanbom, 076-100 61 87
Yilport: Fredrik Rönnqvist, 076-136 38 71
Trafikverket: Kenth Nilsson, 010-123 59 36
Almagrundet: Mats Wiberg, 070-688 31 83

Läs mer på www.hamnensdag.nu

Om Gävle Hamn
Gävle Hamn är en av Sveriges största hamnar med åtta terminaler och cirka 1,000 fartygsanlöp per år. Med sitt strategiska läge strax norr om Stor-Stockholmsområdet och i direkt anslutning till Sveriges hetaste industriregioner är hamnen det självklara navet för import och export på ostkusten. Härifrån skeppas Sveriges största exportprodukter trä och stål ut i världen, och hit kommer en stor del av de råvaror och produkter som industrin i Mälardalen och Mellansverige behöver. Ett exempel är importen av flygbränsle till Arlanda. Från Gävle Hamn går det vidare med daglig järnvägspendel, en lösning som belönats med miljöpris.